TALLER DE CLÀSSICS A 3r i 4t D’ESO

El passat 4 de desembre, els alumnes de 3r i 4t d’ESO van assistir al “Taller de clàssics”, organitzat pel Departament de Llengües. Aquesta activitat està pensada com a culminació del Pla lector de Llengua catalana i Literatura per al primer trimestre. Enguany, els alumnes del segon cicle d’ESO han llegit dues obres considerades clàssics de la literatura universal: Dràcula (1897), de Bram Stoker a 3r d’ESO, i Cyrano de Bergerac, d’Edmond Rostand, a 4t d’ESO. En ambdós casos, els estudiants han llegit les versions adaptades per a joves de la col·lecció “Clàssics a mida” de l’editorial Barcanova.
L’activitat va ser duta a terme per Miquel Pujadó, escriptor, cantautor, guionista i professor de Llengua catalana i Literatura.
Durant les sessions amb 3r d’ESO, que es van iniciar amb una divertida cançó sobre vampirs, es va parlar no només del contingut i dels personatges de la novel·la Dràcula, sinó també dels seus antecedents literaris, com la novel·la El vampir (1819) de John Polidori, del mite del vampir en diferents cultures i del personatge històric en què s’inspirà Stoker.
La part que va ser seguida amb més interès pels alumnes se’ns dubte va ser la que es va dedicar a seguir l’evolució del personatge del vampir en el cinema i la televisió i van poder veure fragments de clàssics com Nosferatu (1922) de F.W. Murnau, passant per les pel·lícules clàssiques dels anys 30 i 50 en què el comte vampir va ser interpretat per Bela Lugosi i Christopher Lee, respectivament, fins arribar a l’oscaritzada Dràcula de Bram Stoker, de Francis Ford Coppola.
Els alumnes de 4t d’ESO van poder compartir amb Miquel Pujadó les seves impressions sobre Cyrano de Bergerac i sobre el seu personatge protagonista, un home valent, enginyós, culte, amb un increïble do per a la paraula, orgullós i posseïdor d’un gran nas que marca la seva personalitat i la seva vida.
Miquel Pujadó va parlar sobre el triangle amorós protagonista format per Christian, Roxana i Cyrano, de l’existència real i històrica del personatge de Cyrano, de curiositats de l’època en què s’inspirà l’autor per escriure la seva obra, el segle XVII, de la figura de les “precioses”, de les quals formava part Roxana o dels fets històrics inclosos en l’obra, com el setge d’Arras. I, sobretot, de l’èxit inesperat que va aconseguir Rostand amb la seva obra, fins al punt que s’ha convertit en un indispensable del repertori teatral francès i en un clàssic de la literatura universal.
Els alumnes van poder visionar un fragment de la representació teatral del Cyrano protagonitzada pel gran actor Josep Maria Flotats, així com de la pel·lícula Cyrano de Bergerac, dirigida per Jean-Paul Rappeneau i protagonitzada per Gerard Depardieu.
En tots dos casos, els estudiants van seguir l’activitat amb interès i van demostrar que, tot i ser joves, poden gaudir de la lectura dels clàssics universals.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Esta entrada ha sido publicada en Llengua Catalana y etiquetada como , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *