2n d’ESO visita Gombrèn i s’endinsa a la llegenda del comte Arnau

Divendres passat, amb els alumnes de 2n d’ESO ens vam apropar fins al Castell de Mataplana, a Gombrèn, un petit i acollidor poble ubicat a la comarca del Ripollès.

La sortida, organitzada pel Departament de Llengua i Literatura i per l’assignatura de Ciències Socials, tenia un doble objectiu; d’una banda, conèixer un dels focus més interessants de la llegenda del comte Arnau i, d’altra, entendre els mals usos del feudalisme que es van dur a terme durant l’Edat Mitjana pels senyors feudals, com ara el comte Arnau de Pallars, el qual s’identifica amb la figura de la llegenda del Comte Arnau.

Al Museu del Comte Arnau, i conduïts per les explicacions dels guies i d’algunes imatges, vam fer-nos una idea de com era el castell de Mataplana en el seu origen al segle XI, i de l’evolució que va patir al llarg de la història, fins acabar en runes a causa del terratrèmol produït al segle XIV.

També vam poder contemplar els diferents elements arqueològics recuperats en les excavacions de les ruïnes del castell, les quals restaren amagades fins l’any 1984, i vam aprendre més sobre la nissaga dels Mataplana, la cançó de la llegenda i el motiu de la condemna del Comte Arnau, que va ser castigat per no pagar als seus mossos la quantitat de blat que els havia promès!

Una vegada endinsats en la història i la llegenda, tocava veure el famós castell, al qual vam accedir amb l’autocar, muntanya amunt, per una carretera estreta que ens va permetre gaudir d’unes vistes precioses de la Vall de Gombrèn. Vam caminar uns metres fins al Santuari de Montgrony i, finalment, vam arribar al castell de Mataplana, on vam descobrir les diferents estances, racons i enigmes de l’edifici. Llavors vam dinar gustosament en aquest idíl·lic entorn, del qual se’ns va fer difícil acomiadar-nos, i vam tornar a La Garriga.

[photofade]

Esta entrada ha sido publicada en Ciències socials, Llengua A y etiquetada como , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *